Internetový hobby magazín

data-ad-format="auto">
Menu

Vaření

Nejnovější články

Měkoučké žitné perníčky

Dub 1708 Autor: Redakce

Velikonoce se nezadržitelně blíží a v tomto počasí není nic jednoduššího, než děti zabavit právě jejich pečením a následně samozřejmě zdobením. Zkuste ty naše s přídavkem žitné mouky. Jsou krásně tmavé, na chuť opravdu výtečné. Dají se konzumovat ihned a pokud nějaký zbyde, určitě ho nazdobte bílkovou polevou, na kterou vám dnes také přinášíme recept.

pernicky recept

Budete potřebovat

  • 200g hladké žitné mouky
  • 200g hladké pšeničné mouky
  • 2 vejce M + žloutek na potření (bílek na polevu)
  • 125 g másla
  • 3 lžíce medu
  • 100g moučkového cukru
  • 1 lžičku skořice
  • 1 lžičku prášku do perníku

Postup: Máslo nechte povolit v pokojové teplotě. Smíchejte všechny sypké ingredience a přidejte máslo, vejce a med. Vypracujte hladké těsto. To nechte alespoň 2 hodiny odpočinout v lednici, aby se dobře promnuly chutě koření. Těsto je krásně vláčné, netrhá se a nelepí se, už tedy není potřeba podsypávat.

pernicky velikonoce

Stačí vyválet na asi 4 mm silný plát a vykrájet požadované tvary a přemístit na plech s pečícím papírem.

pernicky velikonoce

Žloutek rozmíchejte se lžičkou vody a pomašlujte jím perníčky. Dejte a péct při 180°C dozlatova. To bude trvat asi 10 minut.

Náš tip: Velmi důležité je perníčky nenechat v troubě příliš dlouho, jinak ztvrdnou. Pokud se vám to stane, dejte je do uzavíratelné nádoby s rozkrojeným jablkem.

Bílá cukrová poleva na perníčky

zdobeni pernicku

Budete potřebovat

  • 1 bílek ze středně velkého vejce
  • 1 lžíce šťávy z citrónu
  • 15-20 dkg cukru moučka
  • 1 lžička bramborového škrobu

Postup: Přesátého moučkového cukru použijeme množství závislé na velikosti bílku. Smícháme všechny ingredience a třeme asi 15-20 minut do tuha. Správnou hustotu poznáte „talířkovou zkouškou“. Párátkem nebo špejlí naberete trochu polevy a kápnete na talířek, když drží tvar tečky a neroztéká se, je poleva akorát.

tuhost cukrove polevy

Náš tip: Přidali jste na začátek příliš mnoho cukru? Nevadí, polevu zřeďte trošičkou vody nebo citronové šťávy.

zdobeni pernicku

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
události
<<Čvc 2017>>
PÚSČPSN
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Spolupracujeme:
Novinky
TOPlist