Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Makový jáhelník se švestkami

Zář 1726 Autor: Redakce

Jáhelník ve stylu rýžového nákypu s ovocem jednoduše nemá chybu, a to zejména pokud ho plníte sezónně. My si nemůžeme vynachválit kombinaci švestek a máku, zkuste to také. Jahelník je výborný horký jako hlavní sladké jídlo, ale také po vychladnutí jako dezert bez tuku k nedělní kávičce.

Budete potřebovatjahelnik

  • 1 hrnek jáhel (cca 250 ml)
  • 1 hrnek máku
  • 3 hrnky vody
  • 4 vejce
  • 100 g třtinového cukru (pokud použijete hodně sladké ovoce můžete i ubrat)
  • 1 kg švestek (omýt, odpeckovat)
  • špetku soli

Postup:

Jáhly uvařte podle návodu (nezapomeňte je předem spařit horkou vodou, čímž se zbavíte nahořklé chuti) jen přidejte více vody a 5 minut před koncem varu přidejte nemletý mák. Směs vařte za stálého míchání a následně nechte zcela vychladnout.

Mezi tím oddělte bílky a žloutky. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny. Přidejte vychladlou směs, dobře promíchejte a nakonec opatrně vpravte sníh.

jahelnik

Polovinu hmoty vylijte do pečícím papírem vyloženého pekáčku, poklaďte ovocem a navršte zbytek těsta.

jahelnik

Pečte asi 45minut v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist