Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Láska na první doušek

Říj 1701 Autor: Redakce

…aneb dnes je Mezinárodní den kávy

kava barista

Ráno zvoní budík, práce volá a vám se nechce z postele. Před Vámi je den plný povinností a někdy i starostí. Máte si jít nejdřív čistit zuby, svléknout pyžamo, nebo budit děti a dělat snídani? Ne. První jdeme zapnout kávovar, nebo varnou konvici a ráno se rázem zdá snesitelnější. Povinnosti odstupují do pozadí a my víme, že nás čeká ještě to, co nás nastartuje, ranní káva, chvilka pohody a klidu.

Vliv kávy na lidský organismus

První zmínky o vlivu kávy na lidský organismus jsou vydávány již kolem roku 1820. Již tehdy bylo popsáno, že kofein obsažený v zrnech rostliny může příznivě ovlivňovat některé orgány, jako srdce, mozek, svaly a další. Co si budeme vykládat, jsou to přesně ty orgány, které musíme po ránu rozhýbat jako první. Můžeme tak i snižovat riziko některých chorob jako jsou mrtvice, diabetes, srdeční choroby, ale naopak při větším množství vypité kávy vás může rozbolet žaludek. Odborníci se shodují na 4-6 sálcích kávy denně, jako o  přiměřeném množství. Účinky vlivu jsou však individuální a velmi různé. Záleží také na použitých dochucovadlech, jako je množství cukru, mléka nebo smetany. Nejpozitivnější účinek má samozřejmě čistá černá káva.

kava zrnkova

Jak se káva vyrábí

Káva se vyrábí z kávovníku, respektive z jeho semen, které se dále praží a melou.  Zhruba 65% se vyrábí z kávy Arabica zbylým procentům vévodí Robusta. Kvalitní zrnkovou kávu ovlivňuje její růst v různé zeměpisné šířce i nadmořské výšce. Ale ani znalec kávy nerozezná, odkud přesně káva pochází, díky vlivu vegetativních podmínek. Věděli jste, že káva je také výborný antioxidant? Obsahuje až 4x více antioxidantů než zelený čaj.

Odborníci na kávu

Káva má tolik příznivců po celém světě, že existují i národní a mezinárodní soutěže v přípravě kávy odborníkem, tzv. baristou. Ten má za úkol například v omezeném časovém limitu vyrobit několik druhů káv, doplnit vlastním nápadem její dochucení, či servírování. Do těchto soutěží se již mnoho let automaticky zapojují studenti hotelových škol.

Káva se dostává do našich domovů v různém provedení. Někdo preferuje kávu černou, někdo dochucenou cukrem, mlékem, smetanou, alkoholem. Někdo překapávanou, jiný instantní. Ať už v kávě  hledáme povzbuzení, příjemnou chvilku klidu, posezení s přáteli, nebo pravidelnou pauzu v práci  je to každodenní činnost, která dokáže zlepšit den.

kava zrnkova

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
události
<<Říj 2017>>
PÚSČPSN
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Spolupracujeme:
Novinky
TOPlist