Internetový hobby magazín

Menu

Zahrada

Nejnovější články

Kdoule – voňavá sladkost

Pro 1305 Autor: Renata Petříčková

malvice kdouloneKdoule patří mezi méně známé druhy ovoce a zároveň právě tyto dny jsou ideálními pro jejich sklizeň. Je to možná poslední ovoce, které můžeme zpracovat na velmi aromatické džemy a marmelády. Pronikavě voní i přes slupku a naše babičky si je často dávaly do šatníků, aby provoněly prádlo.

Vůně je nepřekonatelná

Maličko připomíná sladkou a velmi intenzivní vůni hrušek a jablek dohromady a věřte, že jedna kdoule umístěná v uzavřené místnosti, ji provoní zhruba stejně jako aromatická svíčka po pár minutách hoření.  Jak jen její vůni využít v kuchyni? Kdoule je totiž zasyrova poněkud problematická, hořká a trpká a také tvrdá.

Nedoporučuje se je konzumovat syrové, protože by mohly podráždit žaludek!

Var nebo mráz?

plod kdoulonePrvní otázkou je, zda-li je vhodné sklízet kdoule až ve chvíli, kdy přejdou mrazem. Tehdy se traduje, že je jejich chuť přijatelnější a jsou sladké.  Není to tak úplně pravda. Kdoule jsou poměrně mrazuvzdorné a tak je první mrazíky rozhodně nespálí. A později si na nich spíše pochutná ptactvo, hodně zmrzlé jsou opravdu měkčí, ale na jejich chuti se nic nemění. Spolehlivějším způsobem zpracování je var.

Kdouloní je vícero kultivarů a opravdu jedna z nich má dužinu měkčí. Kdouloň pod názvem pyriformis má tvar připomínající hrušku a její dužina i slupka jsou jemnější. Kdouloň pod názvem maliformis se podobá jablkům a její dužina je opravdu jako kámen. Každá z nich je však ozdobou vaší zahrady, tento půlkulatý keřík s tuhými listy zdobí právě na podzim voňavé ovoce. Květy jsou zajímavé tím, že jsou mrazuvzdorné. Rostlina vyžaduje kyselejší půdu, špatně roste na vápenatých zeminách, ale když se jí daří, budete se z ní těšit klidně i 25 let – jedná se o keř dlouhověký!

Co obsahují? Hlavně pektin!

Kdoule patří mezi ovoce, které velmi snadno želíruje a dokonce se z nich dělá čiré přírodní želé. Dále v těchto tvrdých žlutých plodech najdete zhruba 10% cukrů,  provitamín A, vitamín C, všechny skupiny vitamínů B, vonné silice, trpké třísloviny a kyseliny, z minerálních látek potom draslík, vápník, železo, měď, fosfor a zinek.

Džem nebo marmeláda? Vyberte si…

kdoule na marmeladuOvoce před zpracováním nejprve musíme omýt, protože kdoule mají jakousi jemnou chlupatou vrstvu, kterou voda dobře odstraní. Odstraníme jádřince a případně i slupku. Bude to však práce trpělivá a piplavá, protože aromatická dužina je hodně tvrdá. Jádřince jsou drobnější než u jablíček. Nakrájené kdoule dáváme do vody s citronovou šťávou, protože ovoce na vzduchu rychle hnědne.

Pokrájené ovoce potom zalijeme vodou, aby bylo ponořené, přidáme šťávu ze dvou citronů (na 2 kg ovoce) nebo 2 lžičky krystalické kyseliny citronové. Vaříme do změknutí.

Potom si můžeme vybrat a udělat sladkou směs s kousky ovoce, v tom případě přidáme do rozvařeného ovoce cukr v množství 350 g na 1 kg ovoce a vaříme do rozpuštění. Chceme-li čiré želé, směs přecedíme a dále pracujeme už jenom se šťávou. Vznikne výtečné želé čajové barvy a velmi pikantní voňavé chuti. Když rozvařené kdoule navíc rozmixujeme, vznikne buď hustá marmeláda nebo (dáme-li méně cukru), výtečná dětská přesnídávka.

Lijeme do horkých sklenic a pro jistotu můžeme ještě krátce sterilovat.

kdoule plod

Do sušičky s nimi? Klidně!

 

Kdoule můžeme rozkrájet na tenké plátky a v sušičce usušit při 40 – 50 °C. Oříškem bude najít dost ostrý nůž na tvrdou dužinu. Můžete využít také kráječe nebo se pokusit lupínky kdoulí nastrouhat na struhadle. Budou tak usušené dříve. Nejprve je ale namočte do vody s citronovou šťávou, abyste zabránili hnědnutí.

TIP: Kdoule je báječná i pro pleť. Šťáva z čerstvých kdoulí je výborná na potírání pleti, stahuje roztažené póry a vyhlazuje vrásky.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

8 reakcí na Kdoule – voňavá sladkost
  • Martin 8.12.2017 (20:23)

    Zdravím všechny kdoulaře 🙂

    Co se týká zpracovávání kdoulí, tak se tím již delší dobu (asi 5 let experimentů) zabývám, a musím říct, že to není jednoduché, a přijít na správný postup opravdu trvá. Máme doma 2 kdouloně a plodí tolik ovoce, že prostoru pro experimenty je mnoho. V případě že by chtěl někdo poradit, tak dejte vědět. Případně pokud máte někdo recept na cokoliv z kdoulí, tak se podělte, sbírám je a zkouším co to jde, zatím nejlepší počin je marmeláda (případně želé ze šťávy), a likér, či brandy případně kompot je také naprosto famózní. A navíc je to prý i zdravé 🙂

  • BV 3.11.2017 (14:37)

    Nabízím cca 20-30 kg kdoulí a to na podzim 2017 a i v dalších letech. Možnost odběru i po menším množství (min 5kg). Hradec Králové, 608.913,562

  • Zdeňka 9.12.2015 (18:41)

    Dobrý den,
    jsem ze západního plzeňska a měli jsme velkou úrodu kdoulí, cca 50kg. Pokud máte někdo zájem, dejte vědět, domluva jistá.

  • Vojtěch Šomodi 15.10.2015 (14:47)

    Přečtěte si,co jsem odpověděl p.Petrovi v komentáři u Kdoule-Voňavá sladkost.
    Vojtěch.

  • Peter 5.1.2015 (09:24)

    Dobry den,
    nevite kde se da sehnat kdoule, mam na mysli plody. Shanim to ruzne po obchodech, ale zatím bez uspechu. Dekuji. Peter.

    • Vojtěch Šomodi 24.5.2015 (23:19)

      Dobrý den.
      Pane Petře,pěstuji různé ovoce a mj i kdoule – 2 druhy.
      Plody v obchodě skutečně nekoupíte ,protože toto vzácné ovoce je mezi pěstiteli málo doceňováno a lidé v malých zahrádkách ho spíše pěstují pro okrasu v době květu a pro vůni do šatníku,dle starých tradic atd.
      Také ho málo kdo umí zpracovat,protože i když je zralé,je tvrdé a pokud člověk nemá trpělivost,tak zpracování vzdá.
      Přitom je známo hodně zpracovatelských postupů a receptů.Např.v Německu považují výrobky z kdoulí za skvost a unikát,mezi ovocnými výrobky a neváhají za ně zaplatit hodně peněz.
      Petře,pro jaký účel chcete plody kdoule?
      Napište mi a domluvíme se. Vojtěch.
      Moje stromy krásně a bohatě plodí

      • Donald 26.10.2017 (22:11)

        Dobry den, mate prosim nekto moznost zaslat mi 3-4 kg kdouli ? Dekuju

      • Petra 27.9.2016 (09:47)

        Dobrý den, jsem ze severních Čech a ráda bych vyzkoušela marmeládu a určitě i do šatníku kdoule. Ale kde a kdy se k ním dostat. Děkuji Majerová

Kategorie
<<Pro 2017>>
PÚSČPSN
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
události
Spolupracujeme:
Novinky
TOPlist