Internetový hobby magazín

Menu

Zahrada

Nejnovější články

Jarní houbaření – smrž

Kvě 1706 Autor: Redakce

smrzŽe smrže nevypadají jako houby, které obvykle sbíráte? Děláte velkou chybu, protože se připravujete o naprostou lahůdkou – a to vše navíc v době, kdy si o hřibovitých houbách můžeme ještě nechat zdát. Krom výtečné chuti ale znalce lákají také svými protizánětlivými účinky a pozitivním vlivem na imunitní systém.

Klobouk se ne vzdáleně podobá včelím plástvím, což dělá z této rodiny vřeckovýtrusých hub v podstatě nezaměnitelné jedince.

Kam na smrže?

To je panečku otázka. Tyto houby najdete snad všude a zároveň nikde. Od skalky, kterou jste zaházeli mulčovací kůrou až po nepřístupné lesy. Jejich výskyt je velmi nepravidelný. A ať už najdete jakýkoliv kultivar, určitě si na něm pochutnáte. Jedlé a navíc dobré jsou všechny. V našich končinách je nejrozšířenější smrž obecný (chcete-li žlutý), ale nalézt můžete i:

  • smrž tlustonohý
  • smrž vysoký (černý)
  • smrž polovolný
  • smrž pražský

Náš tip: Než začnete smrže připravovat, prolijte klobouk horkou vodou. Spaření dodá houbě flexibilitu a navíc se můžete zbavit písku a dalších nečistot, které by vám chroupaly mezi zuby.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Kvě 2018>>
PÚSČPSN
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
události
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist