Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Jak zamotat vánočku

Pro 1124 Autor: Redakce

Těsto připravíme buď klasicky, nebo v domácí pekárně. Vánočka má ale v domácí pekárně tvar klasického chleba, proto si pekárnu nastavte na program těsto a vánočku zamotejte podle našeho návodu.

Recept na vánočkuvanocka z domaci pekarny

250 ml vlažného mléka
125 g rozpuštěného másla nebo jiného tuku na pečení
½ hrnku cukru krupice
2 sáčky vanilkového cukru
1/4 lžičky soli
500 g přesáté polohrubé mouky
1 lžičky sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí
1 lžíce rozinek, brusinek nebo kandovaného ovoce
1 lžíce nasekaných mandlí (mohou být i lupínky) na ozdobu
rozšlehané vejce na potření

Všechny suroviny dejte do domácí pekárny a spusťte program „těsto“. Pokud děláte vánočku klasickým zaděláváním, první si nachystejte kvásek z droždí, trochy mléka a cukru. Ten zadělejte do zbytku surovin a nechte pořádně vykynout. Během kynutí ještě jednou pořádně propracujte.

Hotové těsto rozdělíme na 9 stejných dílů. Pokud si na to netroufneme je možné těsto rozvážit. Bochánky rozválíme rukama na stejně dlouhé provazce. 4 z nich spojíme a motáme tak, že přes sebe střídavě překládáme 2 vnitřní a následně pak vnější provazy (viz. obrázky). Uprostřed copu uděláme hranou ruky po celé délce prohlubeň, namažeme rozšlehaným vejcem a vpasujeme klasický cop ze třech provazů. Opět uděláme hranou ruky po celé délce prohlubeň, namažeme a vpasujeme cop ze dvou provazců. Poslední 2 vánočkové provazy rozválíme delší, smotáme a položíme na vánočku. Přebývající kraje zahneme až pod vánočku a tím ji zpevníme. Pomoci si můžeme i tím, že do vánočky zapícháme špejle, které ji udrží tak, aby se nám vlivem pečení „nerozjela“. Vánočku necháme dovykynout na pečícím papíru. Následně pomažeme vejcem, necháme uschnout a opět pomažeme, poházíme mandlovými lupínky. Pak pečeme nejlépe v horkovzdušné troubě na nízkou teplotu (160°C)  asi 50 min.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

2 reakce na Jak zamotat vánočku
  • Kedar 27.12.2015 (00:30)

    Zdravím….
    Ovšem dělat VÁNOČKU, což je skutečně sváteční pečivo v „domácí pekárně“…
    mi příjde opravdu sprosté.
    Vánočka patří do trouby.!

    • Redakce 27.12.2015 (12:44)

      Dobrý den, v pekárně zaděláte těsto. Upletenou vánočku samozřejmě pečete v troubě.

Kategorie
<<Pro 2017>>
PÚSČPSN
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
události
Spolupracujeme:
Novinky
TOPlist