Internetový hobby magazín

obrázek záhlaví

Vaření

Nejnovější články

Jak na přípravu sushi rýže?

Led 1624 Autor: Redakce

Rýže je alfou a omegou při domácí přípravě sushi. Jak jí připravit tak, aby byla jako z japonských restaurací?

ryze na sushiRýži je nutné proprat pod tekoucí studenou vodou, dokud nebude voda téměř čirá (to bude trvat asi 3 minuty). Nikdy nepoužíváme klasickou rýži. Značek sushi rýže najdete na našem trhu spoustu, třeba Lagris sushi nebo Nishiki sushi. Rýže má být po uvaření měkká, poněkud lepivá. Toho nejlépe dosáhnete, pokud na každý hrnek rýže použijete asi 1 a 1/4 hrnku vody.

Rýži vaříme pod pokličku nebo použijeme rýžovar či speciální nádobu do mikrovlnné trouby. V hrnci by měla být voda asi 1 cm nad rýží. Když začne dostatečně voda se sushi rýží vřít, zlehka ji promícháme a stáhneme výkon na menší stupeň. Vaříme, dokud se voda nevypaří, poté ji necháme 10 minut odpočinout.

Postup v rýžovaru je velmi jednoduchý. Dané množství rýže a vody dáme do přístroje a zapneme podle návodu. Díky nádobě do mikrovlnné trouby si také práci ulehčíme. 2 hrnky propláchlé rýže a 2,5 hrnku vody dáme do nádoby, uzavřeme a dáme na střední výkon (600W) do mikrovlnky asi na 12 minut. Zavřené necháme 5 min odpočinout a ochutnáme, zda je rýže hotová. Každá mikrovlnka totiž hřeje malinko jinak, ale na to brzy příjdete.

Rýži vysype se do nádoby, kde se smíchá se sushi rozvarem (na jeden kg uvařené rýže je třeba cca 1 dcl rozvaru). Odborníci jedním dechem dodávají, že rýži s octovým nálevem není vhodné míchat v nerezové misce. Zdaleka nejlepší je dřevo, k našim účelům ale postačí plast nebo sklo.

Recept na rýžový rozvar najdete níže. Horký rozvar rozvar rovnoměrně nalijeme do ještě horké rýže a jemně ho s ní smícháme (nemícháme silou, rýže by ve výsledku neměla být kašovitá). Každý sushiman by vám také doporučil při míchání rýži ochlazovat vějířem, či jiným vhodným nástrojem.

Domácí rozvar na sushi rýži

ryze na sushiSamozřejmě můžete koupit hotový sushi ocet, ten je ale pro český jazýček poněkud příliš kyselý a samozřejmě také drahý. Není nic jednoduššího, než si podle jednoduchého návodu připravit rozvar na sushi rýži po vlastní ose. Na jeden kg uvařené rýže je třeba cca 1 dcl rozvaru (jen přibližné množství – je nutné řídit se vlastní chutí).

Uvedené množství vystačí na dochucení zhruba 300 g (2 hrnky) neuvařené rýže. Pokud vaříte rýže méně, zbytek ochuceného octa na sushi můžete klidně skladovat pár měsíců v chladničce, případně jej využít jako zálivku na salát nebo součást různých dresingů. 

Budete potřebovat:

  •  60 ml rýžového octa
  • 10 ml SAKE (není nezbytně nutné)
  • 10 g soli
  • 60 gr cukru
  • 1/4 limetky (pouze šťáva)

Postup:

Nálev zahříváme, dokud se vše nerozpustí. Pak jím dochutíme asi 20 min odstátou rýži. Určitě ho nenalijte na rýži všechen najednou na a už vůbec ne na jedno místo. Hotový rozvar nalívejte rovnoměrně do ještě horké rýže a jemně ho s ní vmíchejte (nemícháme silou, rýže by ve výsledku neměla být kašovitá), ochutnejte a v případě potřeby dochuťte zbytkem octového rozvaru.

Recept na domácí nakládaný zázvor najdete ZDE.

nakladany zazvor

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Červen 2016
púsčpsn
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
události
Spolupracujeme:
Novinky
TOPlist