Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Jak na nejlepší pečený čaj

Zář 1710 Autor: Redakce

Pečený čaj si můžete dát snad v každé kavárně. Ovšem udělat si domácí bez pochyby báječný ovocný čaj, to je to pravé ořechové. Víte, co do čaje dáte, je hotový za chvíli a navíc se zbavíte přebytků veškerého ovoce. Pokud jste si navíc začátkem léta udělali mraženou zásobu jahod nebo třeba rybízu (ostatně ten je v čaji nejlepší), rozhodně jste neprohloupili. Čaj totiž upečete i ze zmrzlého ovoce. Ačkoliv se fantazii meze nekladou, měli byste dodržovat pár základních pravidel.

peceny caj

  • V prvé řadě se vyhněte banánům, které v troubě zčernají a v čaji nejsou dobré.
  • Velké ovoce (jablka, hrušky…) nakrájejte na menší kostky, malé plody nechte jen tak (rybíz, maliny, ostružiny…).
  • Nebojte se experimentovat, ale nepřežeňte to. Ale například švestky se hodí do jakékoliv směsi a jako jedno z mála ovoce se hodí i na jednodruhový čaj. Rozhodně nic nezkazíte, pokud do kterékoliv směsi přidáte rakytník. Sice pak ve sklenici vypadá trochu jako kukuřice, ale je tak báječně nakyslý, že každé směsi dodá nezaměnitelnou chuť.
  • Do čistě zimních směsí (citrusy, zázvor…) použijte třtinový cukr, který čaji dodá krásně karamelovou barvu.
  • Citron vždy oloupejte, protože jeho kůra dodává čaji zbytečně nahořklou chuť.
  • Co se sladkosti směsi týče, cukr slouží také jako konzervant, bez něho směs nepřipravíte. Všeobecně platí, že by cukru mělo být +- asi o polovinu méně, než je hmotnost ovoce (samozřejmě v závislosti na sladkosti ovoce, kdy rybíz je asi nejkyselejší).

Budete potřebovat

  • 3 kg ovoce
  • 2 citrony
  • 1 kg cukru
  • 0,1 dcl rumu
  • 2 lžičky skořice
  • 10 hřebíčků

Postup:

Všechno ovoce omyjte, velké zbavte jádřinců a nakrájejte na kousky, dejte do hlubšího pekáče. Citrony oloupejte a také nakrájejte, přidejte k ovoci, stejně jako koření. Zalijte rumem. Ten slouží ke zvýraznění chuti, jako konzervant a navíc ovoce podlije aby se nepřipálilo do doby, než pustí vlastní šťávu. Pokud nemáte klasický tuzemák rádi, použijte bílý rum nebo třeba slivovici nebo alkohol vynechte úplně. Alkohol se ze směsi zcela vypaří, takže nemusíte mít strach čaj podávat dětem.

peceny caj

Směs promíchejte a dejte do předehřáté trouby na 200°C. Pečte asi 30 minut s tím, že směs několikrát pořádně promíchejte.

peceny caj

Horkou směs plňte do horkých suchých sklenic až po okraj. Pevně zavíčkujte a nechte vychladnout dnem vzhůru. Trvanlivost prodloužíte zakápnutím povrchu rumem. Pro jistotu uchovávejte v lednici.

2-4 lžičky směsi pak dejte do hrnečku (250 ml) a zalijte vroucí vodou.

A z čeho jsme dělali čaj my?

Jak již bylo řečeno, švestky se hodí úplně do všeho. Pokud máte jenom švestky, přidejte k nim trochu více skořice a badyán. Čistě švestkový čaj je výborný.

Pravý zimní pečený čaj

  • 3 kg citrusů (citrony, pomeranče, mandarinky, pomelo…oloupat, alespoň částečně zbavit vnitřních slupek, které jsou nahořklé)
  • kousek zázvoru (oloupat, nakrájet na mini kostičky nebo nastrouhat)
  • 1 kg třtinového cukru
  • 0,1 dcl rumu
  • 2 lžičky skořice
  • 10 hřebíčků
  • 5 badyánů

Klasický pečený čaj

  • 2 kg letního ovoce (mražené jahody, rybíz, maliny, borůvky….ostružiny)
  • 1 kg pokrájených jablek a hrušek
  • 2 citrony
  • 1 kg cukru
  • 0,1 dcl rumu
  • 2 lžičky skořice
  • 10 hřebíčků

Bobulkový čaj

  • 1 kg rakytníku
  • 1 kg černých jeřabin (aronie)
  • 1 kg klasických jeřabin
  • 2 citrony
  • 1 kg cukru
  • 0,2 dcl rumu (bobule nemají tolik vody, proto více rumu, podlít ale můžete samozřejmě i vodou)
  • 2 lžičky skořice
  • 10 hřebíčků

Co dodat?

Pečený čaj vyrobíte z jakéhokoliv ovoce. Nebraňte se mraženému ovoci, ale super je i sušené. Do směsi můžete přidat klidně i kustovnici, brusinky a rozinky. Čaj jednoduše zkazit nemůžete. Je to výborná tekutina, která nadchne i děti a navíc jde i o drobný dezert, protože ovoce z hrnečku pak samozřejmě také zkonzumujeme. Mňam! A pokud máte ovoce na rozdávání, tak ho zavařte podle našeho receptu a rozdávejte ve formě pečeného čaje. Když skončí letní prázdniny jsou Vánoce za humny a jako doma vyrobený dárek se čaj rozhodně hodí!

peceny caj

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Lis 2017>>
PÚSČPSN
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
události
Spolupracujeme:
Novinky
TOPlist