Internetový hobby magazín

Menu

Zahrada

Nejnovější články

Jak a kdy správně sklidit jablka?

Zář 1418 Autor: Redakce

Větve jabloní se doslova prohýbají pod úrodou krásných, zralých jablíček a pomalu nastává ten správný čas, abychom stromům od jejich plodů ulehčili a sklidili je. Aby nám jablka dlouho vydržela, měli bychom se držet při sklizni několika jednoduchých zásad. V této době dozrávají podzimní, ale i některé zimní odrůdy jablek. Jak tedy poznáme, že nastal ten správný čas je otrhat?

Jak poznat zralost a jak sklízet

jablka podzimVšeobecně vzato, vhodný čas ke sklizni jablek je zhruba od poloviny září, ale každá odrůda je jiná, proto je dobré umět rozeznat, kdy je plod už připravený k utržení. Skvělým pomocníkem pro určení zralosti je stopka, která by se měla při otočení jablkem o 90º lehce oddělit od větvičky. Nikdy jablka nesklízíme beze stopky. Může se stát, že některé plody jsou již zralé a jiné naopak, v tomto případě u těch nezralých vyčkáme. Dalším znakem zralosti jsou semena, která se začala již vybarvovat dohněda a samozřejmě barva jablek jako taková. Vhodná denní doba k trhání je ráno nebo večer a při počasí bez deště. Postupujeme od dolních větví k horním. Jablko bereme do ruky, nakloníme a prstem zatlačíme na konci stopky. Máme-li k dispozici česáček, používáme ho na každý plod zvlášť, abychom ovoce nepoškodili. Pokud se nám povedu utrhnout některá jablka beze stopky nebo je ovoce nějak poškozené, dáváme je stranou, protože začínají brzy zahnívat. Tato poškozená jablíčka můžeme použít k okamžitému zpracování, třeba v podobě moštů, marmelád nebo kompotů. Nahnilá jablka samozřejmě okamžitě likvidujeme.

Správný způsob skladování

jablka v kosikuPři správném uložení nám jablíčka mohou vydržet nejen do Vánoc, ale třeba až do jara. Nejběžněji skladujeme jablka ve sklepě, kde je chlad a temno. Ideálně by takový sklep neměl být ani příliš suchý (jablka by začala brzy vadnout), ani moc vlhký (plody by zplesnivěly). Vhodná teplota je 2-10 ºC a relativní vlhkost vzduchu 80-90%. Sklep by se měl na skladování také správně připravit. Vydezinfikujeme ho proto pomocí vysíření, kdy na 1m3 spotřebujeme asi 10g sirného knotu. Stěny vybílíme vápnem s přídavkem 3% modré skalice. I dřevěné bedýnky i plastové lísky můžeme slabým roztokem modré skalice vyčistit.

Jablka tedy skladujeme v jedné vrstvě, naskládaná do dřevěných bedýnek nebo lísek. Některá obzvlášť povedená jablka je možné zabalit zvlášť do hedvábného papíru, ale je třeba je kontrolovat, a pokud by je napadla plíseň, okamžitě odstranit. Neměli bychom společně skladovat různé odrůdy a už vůbec není správné současně skladovat ovoce s brambory, cibulí, řepou, celerem a dalšími pachy vydávajícími druhy zeleniny, aby jablka nenačichla. Za teplého počasí můžeme sklep vyvětrat a chodíme pravidelně uskladněné plody kontrolovat.

Každý nemusí mít k dispozici sklep, tudíž postačí i jiné prostory, například chladná chodba nebo garáž. Je dobré uměle zde vytvořit vhodné podmínky, například pomocí nádob s vodou, zvlhčovačů vzduchu nebo kropení podlahy. Dokonce se jablka dají skladovat ve studni, kdy stačí koš na laně spustit do úměrné hloubky. Teplotní i vlhkostí podmínky bývají ve studni ideální a stabilní. Nouzovým řešením je uskladňování na balkoně. V tomto případě každé jablíčko zabalíme do měkkého papíru nebo bublinkové fólie a naskládáme do bedýnky zateplené polystyrenem.

Čas sklidit i hrušky

hruskaI na sklizeň hrušek je teď ten správný čas. Stejně jako u jablek, se zralost pozná podle snadného oddělení stopky od větvičky. Plody je třeba sklízet opatrně, nejen kvůli tomu, že v plné zralosti jsou hrušky doslova máslovité, snadno ze stromu padají a po pádu jsou téměř nepoužitelné, jelikož se buď poškodí, nebo doslova rozprsknou po zemi. Je lepší sklízet hrušky ručně, česáček by je poškodil. Dalším důvodem k opatrnosti je přítomnost velkého množství bodavého hmyzu a rozhodně není příjemné dostat žihadlo, když se nacházíme ve výšinách stromu. I přes všechna příkoří jsou hrušky nesmírně chutným a zdravým ovoce, takže se vyplatí si je pěstovat. Navíc při správné volbě odrůdy a skladování nám mohou taktéž ve sklepě vydržet velmi dlouho. Ukládat by se měly do nízkých lísek a i zde platí pravidlo, že nesmí být ve stejném prostoru ani s jablky, brambory, ani jinou zeleninou.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Led 2018>>
PÚSČPSN
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
události
Spolupracujeme:
Novinky
TOPlist