Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Grilování na dřevěném uhlí

Kvě 1520 Autor: Redakce

Grilování patří k nejoblíbenějším zahradním kratochvílím a těžko byste hledali rodinu, která by na své chatě neměla alespoň nějaký základní gril. V podvědomí lidí je totiž grilování vedeno jako velmi zdravý způsob přípravy jídel, současně je i společenskou událostí, ale hlavně jídlo z grilu zatraceně dobře chutná. Přestože dnešní trh nabízí velké množství moderních elektrických a plynových grilů se sofistikovanou technologií, tradicionalisté vám potvrdí, že klasickému grilování na dřevěném uhlí se pro jeho atmosféru a kouřový efekt nic nevyrovná.

Gril jako univerzální kuchařský nástroj

Grilování pizzyTy tam jsou doby, kdyby panovala fixní idea, že na zahradním grilu se dají připravovat tak akorát klobásy nebo fláky masa. K základnímu grilu si můžete koupit doplňkové příslušenství, díky kterému si pochutnáte například i na grilovaném sýru, tradiční italské pizze, hovězím guláši, klasickém vídeňském řízku a problém není ani grilování celého kuřete, kachny či jiné velikostně podobné drůbeže. Tím však výčet možností nekončí. Gril se používá i na přípravu sladkých pokrmů, například lívanců, vánočky nebo třené bábovky. Zkrátka široké uživatelské rozhraní udělalo ze zahradního grilu maximálně flexibilní nástroj, se kterým si na zahradě připravíte téměř jakýkoli pokrm od předkrmu po moučník.

Přímé a nepřímé grilování

Přímé grilováníKotlové grily na dřevěné uhlí umožňují dvě metody grilování – přímé a nepřímé. Při přímém grilování jsou připravované pokrmy v bezprostředním kontaktu se zdrojem tepla a v průběhu grilování se musí pro rovnoměrné propečení otáčet. Při podávání pak mají charakteristicky mřížkovaný povrch a výrazné aroma. Metoda přímého grilování se nejčastěji používá při přípravě steaků, klobásek, hamburgerů, kotlet, různých špízů nebo zeleniny. Při přímém grilování se často postupuje tak, že se pokrm z jedné strany zprudka opeče, čímž je dosaženo efektu křupavé krusty.

Celé kuře na griluNepřímé grilování se vzdáleně podobá pečení. Používá se pro přípravu pokrmů, kdy je doba vaření delší jak 25 minut (celé kuře, žebra, pečeně, kachna, králík apod.). Dřevěné uhlí nebo brikety jsou rozděleny přepážkami a rošt je zakryt poklopem. Díky tomu teplo cirkuluje po celém prostoru grilu a potraviny tak není třeba otáčet, teplo se k nim dostane ze všech stran samo. Během nepřímého grilování je rošt zakrytý poklopem, díky čemuž se teplo rovnoměrně cirkuluje po celém prostoru grilu a připravovaná jídla tak není třeba otáčet.

Uzení na grilu

Setkat se můžete s rozličnými druhy udících briket a lupínků. K dostání jsou lupínky z pekanového ořechu, z různých ovocných stromů, ale i ze sudů od whiskey apod. Postup vypadá tak, že se lupínky namočí do vody a pak se rozprostřou po povrchu grilovacího roštu vedle masa a nakonec se zakryjí poklopem.

Doplňkové příslušenství

Roštěnka se sondouJak už bylo řečeno, dnešní moderní grily umožňují hned několik druhů vaření, a to zásluhou doplňkového příslušenství. Například firma Weber nabízí ke svým grilům jako doplňkový produkt kámen na pizzu. Díky němu si na svém zahradním grilu připravíte lahodnou pizzu, která nebude chutnat o nic hůře než klasická pizze z trouby. Velmi populárními komponenty jsou i držáky na kuře, pánvičky nebo držáky na zeleninu či ryby. V nabídce najdete i praktický pečící plech s nepřilnavým povrchem, na kterém s přehledem připravíte volská oka lívance nebo bramboráky.

Pár rad na závěr

 Na otáčení používejte obracečky nebo kleště, rozhodně ne vidličku nebo nůž. Pokud grilované maso propíchnete, riskujete, že přijde o všechnu svou fantastickou šťávu a při konzumaci budete lamentovat nad jeho suchostí. Při přípravě zvlášť mastných pokrmů jako je dobré zamezit odkapávanému tuku, aby se dostal do kontaktu s rozpálenými uhlíky. Riziku vzplanutí ohně předejte tím, že pro bůček a podobně mastné pokrmy bude používat grilovací misky, pečící fólie či plech.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist