Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Drůbeží rolády 3x jinak

Bře 1622 Autor: Redakce

Stačí otevřít okno a víme, že je to tu. Jedno z nejhezčích ročních období. Stačí se nadechnout svěží vůně s příslibem prvních teplých dnů a víme, že přišlo jaro. Tato skutečnost zahání zimní chmury a láká nás ven užít si jej naplno. I naše chuťové buňky touží po změně. Po neodolatelné vůni bylinek a chutného křehkého masa s překvapením.

Jarní kuchyně je svěží, pestrá a provoněná bylinkami a právě kuřecí rolády mohou být skvělým prostředkem, jak si pochutnat na křehkém a šťavnatém mase s náplní dle vlastní chuti a fantazie. Nenechte se odradit přípravou, nemusí být vždy náročná. Drůbežářský závod Klatovy, druhý největší český zpracovatel kuřecího masa, přináší vybrané recepty na tuto pochoutku. Rolády se také dají připravit z kuřecích prsou nebo z čerstvého vykostěného Kuřete na roládu od DZ Klatovy.

Kuřecí roláda s kuskusem a piniovými oříšky

Ingredience:Kureci rolada s kuskusem

3 kuřecí prsa
150 g plátků slaniny
100 g kuskusu
200 ml kuřecího vývaru
50 g másla,
2 jemně nakrájené šalotky
2 stroužky česneku,
100 g piniových oříšků
šťáva z 1 citronu
1 vejce
hrst nasekané máty, menší hrst čerstvého tymiánu
sůl, pepř

Postup přípravy:

Kuskus nasypte do mísy, zalijte kuřecím vývarem, přikryjte a nechte 10 minut stát. Polovinu másla rozpusťte v pánvi a osmahněte nadrobno nakrájenou šalotku a česnek. Hotové odložte stranou. V pánvi nasucho opražte piniové oříšky. Poté je smíchejte s cibulí a česnekem, nasekanými bylinkami a kuskusem. Ochuťte citronem, solí a vmíchejte vejce. Na rozklepané kuřecí řízky položte plátky slaniny tak, aby se překrývaly. Připravenou směs rovnoměrně poklaďte na kuřecí maso a zarolujte. Roládu svažte provázky a dejte cca na 2 hodiny do chladničky. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Roládu položte na plech, potřete rozpuštěným máslem, přikryjte alobalem a pečte 1/2 hodiny. Poté sundejte alobal a pečte dalších 20 až 30 minut tak, aby bylo maso dobře propečené. 

Kuřecí roláda s brusinkovou nádivkou

Ingredience:Kureci rolada s brusinkovou nadivkou

kuře na roládu
120 g brusinek
1 menší červená řepa
1 červená cibule
150 g bílého toastového chleba
100 g tvrdého sýra
olivový olej, 75 g másla
1 hrst čerstvého tymiánu
sůl, mletý černý pepř

Brusinková nádivka

Nejprve si na másle osmažte cibulku. Z toastového chleba odřízněte kůrku, vnitřek nakrájejte na kostičky a přendejte do misky. Osolte a opepřete. Přidejte brusinky, na kostičky nakrájenou řepu, na kostky pokrájený sýr a najemno nasekaný tymián. Přidejte cibulku a důkladně promíchejte. Nechte pár minut odstát.

Postup přípravy:

Kuře na roládu omyjte, lehce naklepejte, osolte, opepřete a polovinu masa potřete nádivkou. Poté srolujte tak, že začněte rolovat od části s nádivkou. Alobal lehce potřete olivovým olejem a položte na něj kuřecí roládu. Navrch poklaďte větvičky čerstvého tymiánu, pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete. Nakonec roládu důkladně zabalte do alobalu a pevně svažte provázkem. Dejte na plech a pečte při teplotě 170 °C podle velikosti rolády přibližně 50 minut. Po upečení roládu opatrně vybalíme z alobalu a necháme chvíli odpočinout, aby se lépe krájela.

Kuřecí roláda s kopřivami

Ingredience:Kureci rolada s koprivami

Kuře na roládu
4 vejce
80 g slaniny
80 g cibule
olej, 20 g másla
1 lžíce sekané čerstvé petrželky, hrst kopřivových lístků
sůl, mletý pepř, kmín

Postup přípravy:

Kuře na roládu omyjte, lehce naklepejte, osolte a opepřete. Slaninu nakrájenou na kostičky orestujte společně s nadrobno nakrájenou cibulí. Položte na kuřecí maso. Kopřivy dejte do cedníku, dobře je omyjte a krátce spařte vroucí vodou. Poté je pokrájejte na menší kousky a rovnoměrně rozprostřete na maso. Na pánev dejte lžíci oleje a umíchejte vejce tak, aby zůstala ještě řídká. Vajíčka rovnoměrně položte na maso a celý plát srolujte do rolády. Roládu osolte, posypte kmínem a vložte do pekáče vymazaného olejem. Povrch rolády pokapejte lžící oleje, podlijte ji lehce vodou a dejte do trouby. Roládu pečte zpočátku zakrytou, asi 45 minut na 220°C, pak ji na 15 minut odklopte a dopečte dozlatova.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist