Internetový hobby magazín

data-ad-format="auto">
Menu

Vaření

Nejnovější články

Domácí vafle – ideální snídaně či svačinka pro vaše nejbližší

Dub 1707 Autor: Redakce

Zkoušeli jste někdy překvapit svoje blízké lahodnými domácími vaflemi? Že ne a chodíte na ně jen do cukrárny? Velká chyba! Chuťově perfektní vafle můžete totiž připravit i doma – a záleží jen na vaší rodině, zda dá přednost sladké či slané variantě. Navíc můžete do přípravy zapojit i děti – uvidíte, že v nich získáte skvělé a šikovné pomocníky!

vafle jahody

Belgické vafle – klasika, která neomrzí

Co zbožňují Belgičané kromě silného piva, čokoládových pralinek a hranolek s poctivou majonézou? No přece svoje vafle! Jejich nezaměnitelnou vůni zaznamenáte skoro v každém belgickém městě. Prodávají se v cukrárnách, kavárnách i bistrech, ale koupit si je můžete i v pojízdném stánku na ulici či v parku. Jejich chuti a vůni se prostě nedá odolat – podlehne jim prostě každý! Recepty na tuhle dobrotu se v rodinách dědí a tajemství receptury na těsto se mnohdy střeží jako rodinné tajemství.

Vafle se tu dělí na dva druhy – bruselské a lutyšské. Těsto bruselských vaflí připravovaných ve vaflovači je řidší a je kynuté. Výsledkem je lehká nadýchaná vafle s křupavými velkými kapsami. Většinou se podávají posypané cukrem a bohatě ozdobené dalšími ingrediencemi jako je čokoláda, šlehačka či ovoce.

Těsto lutyšských vaflí je hutnější a sladší – mnohdy se do nich přidává víc vajec kvůli zvýraznění barvy a vepřové sádlo, které jim dodá skvělý lesk. Skořice pak dodá sladkou a neodolatelnou vůni. Nejlepší jsou vlažné a zasytí opravdu dokonale.

Pokud je chcete doma zkusit a zapojit do přípravy i své malé pomocníky, jistě se jim bude líbit, že mohou připravit sladkou pochoutku ve vaflovači – srdci nebo vytvořit ze sladkého těsta jiný zajímavý tvar.

Ochutnejte belgické vafle z Bruselu!

vafle tresen

Příprava této skvělé pochoutky je poměrně jednoduchá. Budete potřebovat následující ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 15 g droždí (1/2 balení instantního droždí)
  • 1 polévkovou lžíci třtinového cukru
  • 650 ml vlažného mléka
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 250 g rozpuštěného másla
  • 3-4 bílky

Teď už stačí si uvázat kuchyňskou zástěru a začít!

1. Droždí a cukr rozpusťte ve vlažném mléce. Přidejte mouku, sůl, vanilkový extrakt a dobře promíchejte. Vznikne hladké těsto, které necháte kynout cca 20-30 minut. V mezičase si rozpusťte máslo a nechte ho zchladnout na pokojovou teplotu.

2. Jakmile vám těsto vykynulo, zapněte vaflovač, aby byl dostatečně rozehřátý. Do těsta vmíchejte máslo. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a i ten do těsta velmi opatrně vmíchejte. Povrch vaflovače potřete tukem na smažení nebo využijte tuk ve spreji.

3. Na rozehřátou plotýnku vaflovače vlijte dostatek těsta a pečte dozlatova. Záleží na výkonu vaflovače, za jak dlouho bude vafle hotová – většinou tak za cca 3-5 minut.

4. Vafli ozdobte podle své chuti – ovocem, šlehačkou či čokoládovou polevou.

Dobrou chuť!

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
události
<<Kvě 2017>>
PÚSČPSN
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Spolupracujeme:
Novinky
TOPlist