Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Cuketové recepty

Srp 1131 Autor: Redakce

recepty z cuketCuketu (Tykev obecnou) pěstujeme zejména pro její nenáročnost a možnosti přípravy v teplé i studené kuchyni. Navíc jde o zeleninu, která obsahuje hodně vody (asi 90% hmotnosti), vitamínů i minerálů (karoteny, vitamin E, A, vitaminy skupiny B, vápník, fosfor, draslík, železo, měď, zinek) a pokrmy z ní jsou výživné, a přitom vhodné pro redukční dietu.

Pěstování cukety je velmi nenáročné. Stačí vám k tomu kousek humózní půdy, kam v květnu vysadíte rostlinku cukety. Tu buď koupíte, nebo vypěstujete ze semínek. Přes léto poctivě zalévejte a brzy se budete těšit z mnoha chutných tykví. Z jedné rostlinky jich je cca 10 kusů.

Vždy sklízejte mladé cuketky, protože mají výraznější chuť vyšší obsah vitamínů. Ty jsou obsaženy především ve slupce a mladé cuketky se nemusí loupat-jejich kůra není tvrdá. Přerostlé cukety navíc musíte zbavit jadýrek, takže i na hmotu se vyplatí sklízet mladé cukety (o délce 10-15 cm). Po sklizni je zabalte do novin a uložte v chladu, pak vydrží i několik týdnů.

Existuje nepřeberně mnoho receptů a způsobů zpracování cuket. My vám nabízíme osvědčené recepty z cuket.

Domácí cukeťáčky se zeleninou

cuketove recepty1 cuketa, 1 brokolice, 1 mražená zelenina například mrkev a hrášek, nebo čerstvá nakrájená na kousky, sůl, majoránka podle chuti, 3 vejce, mléko, hladká mouka, 1 česnek, sádlo na smažení, ubrousky na odsátí tuku

Cuketu najemno nastrouháme a vymačkáme z ní vodu. Nakrájíme brokolici, můžeme minutu povařit, ale není nutné, pokud máme čerstvou zeleninu, nakrájíme na kostky, nebo přidáme jeden pytlík asi 300 g mražené zeleniny. Podle chuti a potřeby přidáme utřený česnek, hladkou mouku, majoránku, vejce, trochu mléka, všechno tak, aby vznikla kašovitá hmota. Na rozpáleném sádle či oleji smažíme tenké cukeťáky dozlatova a potom je dáme na ubrousky, aby odsály přebytečný tuk. Musím dodat, že jsou výborné a troufám si říct, že lepší než bramboráky z brambor. Příprava je podstatně rychlejší. Kdo nechce se zeleninou, může si udělat bez ní a chutnají moc dobře, i bez zeleniny ale s ní je to lepší. (Markéta Heinrichová-výhra: kniha)

Letní zeleninový salát

Velmi mladé cukety (délka 10 cm) omyjeme a nakrájíme na kostičky spolu s další zeleninou podle chuti. Vhodné jsou rajčata, papriky a okurky. Nachystáme si nálev ze lžíce octa, 2 lžiček cukru, ½ lžičky soli a ½ lžičky oleje. V marinádě zeleninu promícháme a přebytečnou šťávu slijeme. Pak přichystáme dressing z jednoho kelímku zakysané smetany, lžičky sušeného česneku a ¼ lžičky soli. (Kamila Páralová-výhra: poukázka)

Grilovaná cuketa

Cca 20 cm dlouhou cuketu oloupejte a nakrájejte na 0,5 cm silná kolečka. Ta z obou stran trochu posolte a nechte „vypotit“. Přebytečnou tekutinu otřete papírovým ubrouskem. Cuketu na grilu potřete marinádou. Tu připravíte z 1 dcl olivového oleje a 2 lžiček grilovacího koření bez soli. Při každém otočení cukety pomažte. Pozor, olej by neměl stékat na dřevěné uhlí. Podle chuti lze už téměř ogrilované cukety posypat sýrem (vhodný je eidam, gouda, ale také niva). (Tomáš Kamenec-výhra: poukázka)

Zapečená cuketa

Zapékat cuketu lze snad na 1000 způsobů. Nám se nejvíce osvědčilo cuketu na kolečka poklást na plech, prokládat mletým masem, salámem, sýrem nebo bešamelovou omáčkou. Cukety lze také nakrájet na delší špalíky, vydlabat a plnit masovou nebo sýrovou směsí. Cuketa při pečení pustí šťávu, která je výborná pokud před koncem pečení cuketu zalijete smetanou. (Tamara Vyskočilová-výhra: poukázka)

Řízky z cuket

rizky z cuketOloupanou cuketu nakrájíme na kolečka a necháme vypotit podobně jako v případě grilování. Potom kolečka osušíme, obalíme v trojobalu (hladká mouka, rozšlehané vejce se špetkou soli, strouhanka) a v rozpáleném oleji, sádle nebo másle smažíme dozlatova z obou stran. Je vhodné cukety rovněž obalit v těstíčku, které připravíme smícháním všech surovin: 2 vejce, ½ dcl mléka, 2 lžíce hladké mouky, sůl, bylinky. Podáváme s vařeným bramborem nebo jinou bramborovou přílohou. (Zdeňka Gavlasová-výhra: poukázka)

Buchta z cukety

1 hrnek polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
3/4 hrnku cukru
1 hrnek kokosu
½ hrnku oleje
3 vejce
1 hrnek nastrouhané cukety

Všechny suroviny vyšleháme ručním elektrickým šlehačem a řidší těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme cca 20 minut na 200°C. Na buchtu můžeme namazat marmeládu, čokoládu nebo různé druhy krémů. Místo kokosu můžete použít i ořechy, kakao. Fantazii se meze nekladou. (Taťána Fajmanová-výhra: poukázka)

Cuketový bramborák

Potřebujeme tyto suroviny:
1 cuketa
2 vejce
mléko
hladká mouka
česnek
olej
sůl
majoránka

Cuketu nastrouháme najemno, vymačkáme z ní vodu, přimícháme utřený česnek, hladkou mouku, majoránku, vejce a trochu mléka tak, aby vznikla kašovitá směs. Ze směsi tvoříme placky, které smažíme na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. (Ivo Vorreiter-výhra: poukázka)

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist