Co možná nevíte o mouce
Že již dávno nejsme odkázáni pouze na jeden druh mouky, to jistě víte a určitě jste také slyšeli o mouce bezlepkové, špaldové, celozrnné či vysokolepkové. Máte ale zmatek v tom, jak a kdy tyto mouky použít? Na jaké vaření se která mouka hodí více? V dnešním článku se vám tyto druhy mouky pokusíme představit blíže a udělat vám jasno, kdy je nejvhodnější určený druh použít.
Bezlepková mouka – jediná možná léčba celiakie
V případě tohoto onemocnění je jedinou možnou léčbou dodržování bezlepkové diety. K tomu, abychom tuto dietu mohli správně dodržovat je naprosto nezbytné do svého jídelníčku místo mouky klasické zařadit mouky bezlepkovou. Tato mouka naprosto skvěle dokáže nahradit mouky běžné. Můžeme z ní tedy upéct jakékoli slané, či sladké pečivo, použít jí k zahuštění omáček… Zkrátka rozhodně nepoznáte rozdíl. A jak se taková mouka vyrábí? Bezlepková mouka se samozřejmě musí vyrábět z potravin, které zásadně neobsahují žádný lepek a s nejvyšší pozorností jsou samozřejmě také baleny. V případě zakoupení bezlepkové mouky máte tedy naprostou jistotu, že jde o produkt, který vám při případné celiakii rozhodně neublíží.
Vysokolepková mouka, aneb jak upéct nejlepší pizzu
Tento druh je naprostý opak mouky výše zmiňované – tedy bezlepkové. Tento druh je nejlepší volbou při pečení téměř všech druhů italského pečiva. V případě, že chcete upéct tu nejlepší pizzu, foccaciu, ale i jiné pečivo, bude tato varianta tou nejlepší volbou. Jedná se o pšeničnou mouku, která se zkrátka doporučuje pro téměř všechny druhy kynutého pečiva, protože obsah lepku nám zajistí to, že se těsto bude hezky táhnout a mnohem lépe se nám bude zpracovávat.
Zlatá střední cesta – žitná mouka
Jedná se o druh, který se řadí mezi mnohem lépe stravitelné než je pro naše tělo mouka klasická – pšeničná. Snadnou stravitelnost zajišťuje především to, že žitná mouka obsahuje jen zanedbatelné množství lepku a právě to zajišťuje její snadnou stravitelnost.
Tento druh se ale ještě rozděluje dále a to na:
- žitnou mouku výražkovou, která se skvěle hodí pro pečení chleba
- žitnou mouku chlebovou, která má naprosto stejné využití jako druh výše zmíněný
- žitnou mouku tmavou, která se ještě dále dělí na jemnou, celozrnnou jemnou a celozrnnou hrubou
Kterou mouku použít na přípravu jíšky?
Jíška je bezpochyby nedílnou součástí námi připravovaných pokrmů. Jak také jinak zahustit omáčku k nedělnímu obědu? K její přípravě je doporučeno použít klasickou hladkou mouku a to hlavně proto, aby naše omáčka byla co možná nejvíce jemná. Jíšku ale není nemožné připravit i z mouky hrubé či polohrubé, jen pak musíte počítat s tím, že omáčka či polévka bude mít o něco hrubší konzistenci.
Špaldová mouka, není to jen módní výstřelek?
Špalda se bez pochyby řadí mezi mnohem více zdravé a lépe stravitelné varianty na rozdíl od klasické pšenice. Právě díky lehčí stravitelnosti je mnohem více vhodná i pro lidi alergické, kteří by právě s ní měli nahrazovat mouku pšeničnou. I tento druh mouky však obsahuje lepek, proto by lidé trpící celiakií měli opravdu používat výhradně jen mouku bezlepkovou. Pokud však nechcete používat k pečení pouze mouku špaldovou, vůbec se nemusíte bát mouku na půl kombinovat s klasickou pšeničnou variantou.
Komentáře k článku
Zdeněk 17.2.2017 (17:33)
Co možná nevíte o mouce.
Z toho vášeho článku se také člověk nedozví nic. Že celiakci nesmí mouku s lepkem dnes ví každý , vy ale ani nenapíšete kolik lepku obsahuje žito, kolik lepku obsahuje ječmen,(Ječné kroupy) pohanka , semolina, proso, tedy jáhly a tak dále. Co se dá použít místo lepku, třeba quarová guma atd.