Internetový hobby magazín

data-ad-format="auto">
Menu

Vaření

Nejnovější články

Bezkofeinová káva – zachování chuti bez negativních důsledků?

Říj 1614 Autor: Redakce

Máte rádi kávu, ale uvědomujete si, že jste na ní závislí? Nebo jste v situaci, kdy není dobré podceňovat působení kofeinu, ale nechcete se vzdát chuti kávy? Existuje řešení v podobě její varianty zbavené kofeinu. V čem je tato káva jiná, pro koho je hlavně vhodná a jak se vyrábí?

Kofein v běžné kávě

kava do espressaBěžná káva obsahuje přírodní alkaloid kofein. Ten má poměrně silné stimulační účinky na mozek a nervovou soustavu člověka. Pomáhá výrazně povzbudit před výkonem a zvýšit energii. Ovšem po rychlém zvýšení energie po chvílí přijde její opětovný rychlý opad a člověk se naopak cítí ještě více vyčerpaně. Při dlouhodobém užívání může kofein způsobovat lehkou formu závislosti, kdy bez jeho přísunu nebudeme schopni normálně pracovat a mohou se objevovat bolesti hlavy. Konzumace této stimulační látky se neslučuje s užíváním mnoha léků a při nedostatečném pití vody vede k dehydrataci organismu.

Jak se kofein z kávy odstraní

Řešením, jak zachovat příjemnou chuť, ale odstranit potenciální negativní dopady kofeinu, je jeho odstranění. Odstranění kofeinu probíhá ještě před upražením kávy a existují dva základní postupy. Evropský proces funguje na principu chemického odstranění pomocí dichlormetanu, díky němuž kofein zmizí. Po dokončení této metody je káva propláchnuta, ale někdy může mít lehce nepříjemnou pachuť. Existuje i podezření na možné negativní zdravotní důsledky spojené se stopovým množstvím dichlormetanu. Pokud můžete, vyberte si bezkofeinovou kávu vyrobenou jiným způsobem. Druhá metoda známá jako Švýcarský vodní proces využívá pouze vodu a aktivní uhlík. Dojde k odstranění až 99 % procent kofeinu bez nežádoucí chemické pachuti a poměrně šetrným postupem.

kava zrnka

Kdo nejvíce ocení bezkofeinovou kávu?

Takto upravená káva, která již neobsahuje kofein, je vhodná z mnoha důvodů. Někdo si rád vychutná šálek kávy před spaním a to bez nechtěného efektu, že bude mít problémy usnout. Konzumaci klasické kávy vylučují ještě další problémy, jako jsou vysoký tlak, zvýšená hladina cholesterolu, případně nutnost užívání velkého množství léků. To stejné platí i pro těhotné ženy, kde je pití bezkofeinové kávy výrazně zdravější a bezpečnější variantou.

Další náhražky kávy

Kromě bezkofeinového kafe je možné vyzkoušet i podobně chutnající nápoje, jako je špaldové kafe s cikorkou, melta obsahující žito, topinambur, ječmen a čekanku, nebo kafe z pravé žaludové mouky. Všechny tyto náhražky však mají lehce odlišnou chuť a pro skutečné milovníky kávy bude vhodné zvolit právě její bezkofeinovou verzi.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
události
<<Srp 2017>>
PÚSČPSN
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Spolupracujeme:
Novinky
TOPlist